PageLines-home_header_2017.jpg

Ölintresset har aldrig varit större än idag. Med över 300 bryggerier och massor av specialiserade ölpubar är behovet av kunskap stort.

Gustibus Ölsommelierutbildning är den första heltäckande och mest omfattande utbildningen inom området i Sverige. Utbildninen omfattar tio heldagar (9-16) inklusive studiebesök och examination.

En sommelier är en person med kunskap om drycker. En ölsommelier däremot är specialicerad på öl men måste samtidigt ha kunskap om andra viktiga drycker. Därför ingår i kursen även grundläggande kunskap om vin, cider, destillat, whisky samt sake.

  • Sensorik
  • Öltillverkning teori
  • Öltillverkning praktik
  • Världens klassiska öltyper
  • Defekter
  • Ölets historia
  • Öltrender
  • Öl & mat
  • Grundläggande vinkunskap
  • Whisky
  • Cider
  • Sake
  • Servering & hantering
  • Fathantering
  • Examinering

Hela den preliminära kursplanen/schema  hittar du här.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs däremot intresse och personligt engagemang.

Avgifter

Kursavgiften täcker allt; kurslitteratur, provningar, frukost, lunch, fika och studiebesök.

Kontakta oss gärna om du har frågor!

Syftet med ölsommelierutbildningen är att ge eleverna en ingående förståelse för ämnet och att förse dem med verktygen att omsatta sin kunskap i sin yrkesroll. Utbildningen är lämpad som utbildning för bartenders, hovmästare, sommelierer, restaurangchefer, försäljare inom dryckesbranschen, produktchefer inom dryckesimport samt allmänhet med stort ölintresse. Målet är att varje elev ska få en bred kunskap om öl och andra drycker, kunna ge adekvata dryckesrekommendationer samt beskriva öl muntligen och skriftligen.

Omfattning

Utbildningen sker en dag i veckan med under en termin, totalt 10 heldagar

Föreläsningar

Föreläsningarna och studiebesök äger rum mellan 09.00 och 16.30.  Vi har ett maxantal i våra klasser på 18 elever, detta för att vi ska kunna ge full uppmärksamhet till alla samt skapa en lugn och personlig studiemiljö.

Föreläsare

Det är viktigt med kunniga, uppdaterade men framförallt engagerande föreläsare med god pedagogisk förmåga. Vi söker ständigt efter de bästa pedagogerna. Huvudföreläsare och studierektor är Malin Derwinger Certified Cicerone®.

Provningar

Utbildningen lägger mycket stor vikt vid provningar, sensorik och förmågan att beskriva dryck skriftligt och muntligt. I samband med varje föreläsning hålls hålls vanligtvis 4-5 provningar. Då dryckernas betydelse inte kan underskattas läggs stor vikt på att prova många drycker, både representativa och mer udda.

Studiebesök

Att se, känna, smaka, dofta och uppleva ger ovärderlig kunskap och därför ingår studiebesök i kursen.

Avgifter

Kursavgiften täcker allt; kurslitteratur, provningar, frukost, lunch, fika och studiebesök. Avgiften faktureras 30 dagar innan kursstart.

  • Stockholm HT 2019: 19 000 kr exklusive moms (23 750 inkl moms) Anmäl dig här.
  • Malmö HT 2019:  19 000 kr exklusive moms (23 750 inkl moms) Anmäl dig här.

För kursens genomförande krävs 10 deltagare.