Kan vem som helst gå en sommelierutbildning?
Om du har fyllt 18 år så är du välkommen som student och vi har haft flera elever som varit en bit över sextio. Utbildningen är öppen både för privatpersoner och de som arbetar inom branschen.
Vad kan man ha utbildningen till?
Givetvis är utbildningen en merit och förutsättning när och om man söker en tjänst som sommelier. Även som hovmästare eller food & beverage manager är utbildningen högt rankad. Intresset för sensoriken inom vinområdet har spridit sig till många av Sveriges toppkockar som idag skaffat sommelierexamen. Vill du starta en egen importrörelse är en god orientering i vinvärlden, kunskap om mat och vin samt en förmåga att kommunicera vin en förutsättning för framgång. Med utbildningen i bagaget kan du själv hålla provningar för privatpersoner och företag. För att få jobb som inköpare, produktchef eller säljare hos importör kräver fler och fler arbetsgivare en WSET-kvalifikation.
Vad är WSET och varför är det bra?
Wine & Spirit Education Trust är en internationell branschutbildning med säte i London och med filialer i närmare 60 länder. Den är uppdelad i fem steg (levels) och de två högsta brukar vara kravet för att få möjlighet att söka till världens främsta vinutbildning; The Institute of Masters of Wines. Med material som kontinuerligt uppdateras av världens främsta inom respektive område så är denna ISO-certifierade utbildning den enda som är allmänt accepterad och erkänd i hela vin- och spritbranschen. En nationell sommelierutbildning, som vår eller Restaurangakademiens exemplevis, fungerar mycket bra i Sverige eller Skandinavien men smäller inte högt internationellt.
Har ni inte Steg 1 och Steg 2
Nej. Andra sommelierutbildningar delar gärna upp utbildningen i två steg. Det är givetvis en fördel att kunna prova på ett förberedande steg till en lägre kostnad. Nackdelen kan vara att kurskamrater kan välja att hoppa av efter första steget. Då kan du riskera att få vänta med steg 2 tills det finns tillräckligt med elever eller kanske börja i en ny klass. Hos oss anmäler du dig till en komplett utbildning och är garanterad att kunna slutföra kursen som planerat och tillsammans med din klasskamrater.
Vad måste man ha för förkunskaper?
I princip inga. Dock krävs att man har ett stort intresse för ämnet.
Hur mycket tid måste jag lägga ner på studierna?
Det är väldigt individuellt och beror bland annat på om man har studievana eller ej. Vi brukar rekommendera i snitt 2-3 timmars läsande före och efter varje föreläsningsdag.
Läser man bara om vin?
Fokus är förstås på vinkunskap men vi täcker givetvis in även öl, sake, destillat från hela världen, kaffe och te. Dessutom får du i många praktiska moment lära dig om mat och dryck i kombination vilket är grundbulten i sommelieryrket. Dekantering, hantering och arbete med vinlistan ingår förstås också.
Hur ser en dag ut på skolan?
Vi samlas vid 09.00 för kaffe, en macka och lite kallprat. Klockan 09.30 startar föreläsningarna och vi brukar hinna med en eller två provningar innan lunch. På eftermiddagen är det oftast ett nytt ämne och ytterligare minst 2 provningar innan vi slutar någon gång efter 16.
Hur många dagar är utbildningen på?
30 heldagar fördelade på två terminer. Vi är Sveriges mest omfattande sommelierutbildning.
Vilka dagar är föreläsningarna?
Måndagar om man startar sinn utbildning på hösten eller tisdagar om man börjar på vårterminen. Det inledande internatet på tre dagar ligger måndag till onsdag.
När har man skollov?
Höstterminen sträcker sig från början av september till månadsskiftet november-december. Vårterminen startar första veckan i februari och avslutas andra halvan maj. Vi tar ledigt på sportlovet och röda dagar.
Om man inte klarar en examen vad händer då?
Då får man givetvis skriva om vid ett senare tillfälle mot en mindre kostnad.
Vad kostar sommelierutbildningen?
56 000 kr ex moms, men då ingår allt; 3-dagars internat, studypack från WSET, 3 examinationer, kurslitteratur på svenska, kursmaterial, frukost, lunch och fika alla dagar, alla drycker som provas samt dessutom 6 stycken Spiegelau-glas i en transportväska.
Oj! Det var mycket pengar! Är ni särskilt dyra?
Det kan man tycka. Vår utbildning kostar dock något mindre än andra jämförbara utbildningar gör. Kortare utbildningar kostar ofta mycket mer om du gör en prisjämförelse per föreläsningsdag. En föreläsningsdag hos oss kostar drygt 1800 kr medan den kan kosta närmare 2500 kr om du väljer en kortare utbildning. Hos oss får du mer.
Kan man dela upp betalningen?
Ja. Vi hjälper gärna till med en personlig avbetalningsplan mot en mindre administrativ kostnad. Tänk på att om du jobbar inom branschen så är utbildningen avdragsgill för din arbetsgivare.
Kan man få studiebidrag när man går hos er?
Nej tyvärr. De enda sommelierutbildningar som berättigar till studiestöd och/eller lån är KY-utbildningen på Restaurangakademien i Stockholm samt sommelier- och måltidskreatörutbildningen på Grythyttan.