Posted on

Årets Skånska Vinpris till Anders Öhman

2022 blev det år den skånska restaurangnäringen fick en strålande comeback efter de svårigheter som pandemin innebar. Lördagen den 21 januari summerades den skånska mat- och dryckesnäringen då Skånska Gastronomipriset 2022 åter kunde delades ut på Malmö Rådhus (se juryns motiveringar nedan). Värd för Skånska Gastronomipriset var i år Tina ”Mat-Tina” Nordström.

Vi stiger in i 2023 med förhoppningar och tillförsikt. Samtidigt som landets toppkrogar blir allt färre, blir kvarterskrogarna allt fler. När omvärlden känns osäker söker vi oss till det som känns tryggt. Vi går till krogar där vi känner oss hemma. där servicen är personlig och maten välbekant. Det nynordiska kökets era har planat ut, men dess filosofi lever kvar. Restaurangköken föredrar närodlat och ingredienser i säsong, men räds inte att plocka inspiration från andra länder. Och när framtidens känns osäker blir krogen en allt viktigare samlingsplats – för mat, dryck och umgänge i goda vänners lag.

– Vi har fått se en strålande comeback för restaurangnäringen i hela Skåne. Det sjuder av frenesi och livsvilja. Nya koncept växer fram och krögare och matkreatörer har tagit sats och satt en ny agenda för Skåne som matlandskap och gastronomisk destination. Åtta av årets tio pristagare vinner Skånska Gastronomipriset för första gången. Det är ett tecken på en sund konkurrens och hög kvalitet – något som gynnar både näring och besökare i hela vår region, säger Thomas Kuuttanen, juryns ordförande.

JURYNS MOTIVERINGAR AV VINNARE SKÅNSKA GASTRONOMIPRISET 2022

Årets Skånska Vinpris

Anders Öhman

Skånska och svenska smaklökar är mer välutbildade än någonsin. Tack vare Anders Öhman och hans Gustibus vinnande dryckeskunskap hissar vi våra gomsegel, höjer våra glas och doftar bättre, smakar bättre och njuter mera.

Årets Skånska Krog

Vollmers

Är man bäst så är man. Såsom Zlatan vinner guldbollar, abonnerar Volmers på utmärkelsen till Årets Skånska Krog. Och det med all rätt. Vollmers spelar i gastronomins Champions League. Få skandinaviska krogar lyser lika Michelinklart. Tack för skånsk mat i världsklass.

Årets Skånska Värdskap

Le Petit Bistrot

Mitt på gågatan i Ystad förvandlar Le Petit Bistrot den charmiga småstaden till lilla Paris. Legendaren Crister Svantesson säger Bon Appétit och för arvet från la nouvelle cuisine vidare. Här trivs och njuter man av mat och värdskap i mästarklass.

Årets Skånska Spritpris

Gambrinus

Gambrinus har serverat mahognygroggar till Lundaprofiler i generationer. Under Grand Hotels kristallkronor går sillen till och spetsglasen rågas som de alltid har gjort. Med arvet i cocktailshakern skakas drinkar till perfektion i detta dryckeskonstens kulturtempel.

Årets Skånska Stjärna

Sandra Mastio

Med charm, sprudlande frenesi och smittande mat- och livsglädje har Sandra Mastio tagit såväl tv-publiken som skånska mathjärtan med storm. 2022 innebar en strålande come back med nya satsningar och ännu mera matglädje. Tack Sandra du är vår skånska stjärna!

Årets Skånska Hederspris

Nina Christensson

Nina. Din betydelse för den skånska krogbranschen och restauranglivet behöver inte beskrivas. Tack för allt du gjort för skånsk matglädje, för branschen och för oss alla. Du är en sådan människa som vi alltid kommer att minnas, inte som du var, utan som du är.

Årets Skånska Mångfald

Matmissionen Skåne

I en värld där krav och en fungerande vardag kan vara övermäktiga för många är Matmissionen Skåne en mättande hamn. Med minskat matsvinn och omsorg om miljö och människor öppnar Matmissionen dörren till ett mänskligare samhälle.

Årets Skånska Miljö- och Hållbarhetspris

Mylla Matmarknad

Med befriande kaxighet och jävlar anamma har Mylla Matmarknad utmanat den svenska dagligvaruhandeln. Genom att kapa led i näringskedjan har Mylla fört bonden närmare konsumenten och ifrågasatt hela livsmedelskedjan, till matglädje för miljön och oss alla.

Årets Skånska Destination

Flickorna Lundgren på Skäret

Att besöka Flickorna Lundgren på Skäret är som att flyttas in i en Astrid-Lindgrendröm. Den härliga maten, de ljuvliga bakverken, kopparkannekaffe och jordgubbssaft får vem som helst att le och trivas. En piggare 85-åring är svårt att tänka sig. Hit reser man gärna, om och om igen.

Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium

K Felix G Åhrberg

Att världens vinkarta har ritats om och fått Kullahalvön som nordlig utpost är i mångt och mycket en mans förtjänst. Oenologen K Felix G Åhrberg ser till att svenska viner får internationella utmärkelser och att Skåne blir en allt viktigare del av vinvärlden.

Posted on

Provning efter dina önskemål.

Vad gillar du? Vad vill du upptäcka? Valet är ditt!

En dryckesprovning är ett kul sätt att umgås, lära sig något nytt och att njuta av härliga smaker. Ett perfekt sätt att inleda en middag eller att ha som ett inslag på en kick-off, svensexa/möhippa eller bara som en kul och intressant grej med kompisgänget eller föreningen.

Vi ordnar precis den provning du önskar och lägger den på den nivå som passar er. Vår provningsledare Anders Öhman är en av Sveriges allra främsta dryckesutbildare med snart tre decenniers erfarenhet. Han har utbildat hundratals sommelierer och far land och rike runt, från Ystad till Boden, och håller provningar. Trots sin massiva kunskap så handlar provningarna om att göra upptäckandet roligt, lättsamt och intressant.

Anders kommer till dig, föreningen, företaget, restaurangen eller hem. Han hjälper till med planeringen och allt det praktiska. Det svåraste är att bestämma vad provningen ska handla om. Nedan hittar du några förslag.

Kontakta Anders direkt på tel 0733 383933 eller via mejl anders@gustibus.se.

  • Mousserande vin & champagne
  • Vin & mat i kombination
  • Vin & ost
  • Sake
  • Svenska viner
  • Öl
  • Sherry
  • Whisky/whiskey
  • Klassiska Frankrike
  • Nya Spanien
  • etc etc
Posted on

Sommelierutbildning TWH vt 2024

Gustibus Sommelierutbildning har gått ihop med The Wine Hub.

Gustibus Wine & Spirit Academy har funnits i över 16 år och etablerat sig som den viktigaste sommelierutbildningen i södra Sverige. Anders Öhman kommer fortsättningsvis att fortsätta jobba med sommelierutbildningen, men nu alltså under The Wine Hubs paraply.

SOMMELIERUTBILDNING MALMÖ
Sveriges nya sommelierutbildning där vi tar utbildningen till en ny nivå! Här lär du dig allt om druvor, vintillverkning, om terroir och världens alla vinländer tillsammans med branschens kunnigaste vinexperter. Du får även lära dig om öl, sprit, cider, alkoholfritt och om dryck utifrån ett miljöperspektiv. Dessutom kommer du att få med dig de viktigaste verktygen en sommelier bör ha med sig ut i arbetslivet. Varje kurstillfälle präglas av en dialog mellan kursdeltagare och föreläsare där föreläsaren på ett pedagogiskt sätt redogör för de viktigaste förändringarna inom respektive område. Anmälan bindande.
OM KURSEN
PRIS: 48 000 kr ex.moms
EXTRA PRISINFORMATION: Delbetalning via Klarna samt finansiering erbjuds. Momsen faktureras i kassan. Anmälan är bindande.
DATUM & TID: Sommelierutbildningen ges under måndagar varannan vecka i Restaurang Spills lokaler, Gängtappen, Stora Varvsgatan 11 i Malmö. Kursstart måndag 28 augusti 2023. Kursdatum kommer inom kort.

DETTA INGÅR: I kursavgiften ingår nyskrivet kursmaterial om världens vinländer, vinproduktion, kartor och vinlagstiftning liksom ett illustrerat druvkompendium med de 100 viktigaste druvorna för vintillverkning. Vi bjuder på lunch och fika under varje kursdag.


SÅ GÅR SOMMELIERUTBILDNINGEN TILL: Utbildningen består av 20 utbildningsdagar. Vi börjar 09:30 och avslutar dagen 17:00. Varje utbildningsdag bygger på ett specifikt tema inom vin- eller övriga dryckesvärlden där vi går igenom det allra viktigaste för respektive område. Dessutom provar vi mellan 10 och 12 viner per utbildningsdag. Eller öl och sprit när dessa teman står på schemat. Utbildningsdagarna präglas av dialog mellan kursdeltagare och föreläsare, där föreläsaren belyser det viktigaste för respektive område, allt från trender, druvor och vinstilar till distrikt och tillverkningsmetoder.

För att du som elev ska kunna tillgodogöra dig så mycket information som möjligt, har du möjlighet att ladda ner en pdf som motsvarar föreläsarens power point-presentation. I den kan du anteckna och ett tips är att du läser igenom den innan kursdagen för att kunna hänga med på bästa sätt. Du kommer också att få ett quiz om varje utbildningsdag som du bör göra, inte minst för att se att du lyckats fånge det mest väsentlige som sagts under dagen.

Den tjugonde och sista utbildningsdagen hålls examensprov för samtliga studenter, och består av fyra olika delar. Examensprovet bygger på såväl undervisningen som utbildningsmaterialet. Med ett godkänt examensprov kan du sedan titulera dig certifierad sommelier.

Utöver de 20 utbildningsdagarna krävs det av dig som student en hel del självstudier. Vi rekommenderar att du aktivt studerar hemma under utbildningstiden samt att du provar vin utanför undervisningen. I regel hänvisar vi till mellan fem och åtta timmars självstudier i veckan, men du bestämmer givetvis själv hur mycket tid du lägger på dina studier.

Mer information och anmälan.

Posted on

Sommelierutbildning TWH ht 2023

Gustibus Sommelierutbildning har gått ihop med The Wine Hub.

Gustibus Wine & Spirit Academy har funnits i över 16 år och etablerat sig som den viktigaste sommelierutbildningen i södra Sverige. Anders Öhman kommer fortsättningsvis att fortsätta jobba med sommelierutbildningen, men nu alltså under The Wine Hubs paraply.

SOMMELIERUTBILDNING MALMÖ
Sveriges nya sommelierutbildning där vi tar utbildningen till en ny nivå! Här lär du dig allt om druvor, vintillverkning, om terroir och världens alla vinländer tillsammans med branschens kunnigaste vinexperter. Du får även lära dig om öl, sprit, cider, alkoholfritt och om dryck utifrån ett miljöperspektiv. Dessutom kommer du att få med dig de viktigaste verktygen en sommelier bör ha med sig ut i arbetslivet. Varje kurstillfälle präglas av en dialog mellan kursdeltagare och föreläsare där föreläsaren på ett pedagogiskt sätt redogör för de viktigaste förändringarna inom respektive område. Anmälan bindande.
OM KURSEN
PRIS: 48 000 kr ex.moms
EXTRA PRISINFORMATION: Delbetalning via Klarna samt finansiering erbjuds. Momsen faktureras i kassan. Anmälan är bindande.
DATUM & TID: Sommelierutbildningen ges under måndagar varannan vecka i Restaurang Spills lokaler, Gängtappen, Stora Varvsgatan 11 i Malmö. Kursstart måndag 28 augusti 2023. Kursdatum kommer inom kort.

DETTA INGÅR: I kursavgiften ingår nyskrivet kursmaterial om världens vinländer, vinproduktion, kartor och vinlagstiftning liksom ett illustrerat druvkompendium med de 100 viktigaste druvorna för vintillverkning. Vi bjuder på lunch och fika under varje kursdag.


SÅ GÅR SOMMELIERUTBILDNINGEN TILL: Utbildningen består av 20 utbildningsdagar. Vi börjar 09:30 och avslutar dagen 17:00. Varje utbildningsdag bygger på ett specifikt tema inom vin- eller övriga dryckesvärlden där vi går igenom det allra viktigaste för respektive område. Dessutom provar vi mellan 10 och 12 viner per utbildningsdag. Eller öl och sprit när dessa teman står på schemat. Utbildningsdagarna präglas av dialog mellan kursdeltagare och föreläsare, där föreläsaren belyser det viktigaste för respektive område, allt från trender, druvor och vinstilar till distrikt och tillverkningsmetoder.

För att du som elev ska kunna tillgodogöra dig så mycket information som möjligt, har du möjlighet att ladda ner en pdf som motsvarar föreläsarens power point-presentation. I den kan du anteckna och ett tips är att du läser igenom den innan kursdagen för att kunna hänga med på bästa sätt. Du kommer också att få ett quiz om varje utbildningsdag som du bör göra, inte minst för att se att du lyckats fånge det mest väsentlige som sagts under dagen.

Den tjugonde och sista utbildningsdagen hålls examensprov för samtliga studenter, och består av fyra olika delar. Examensprovet bygger på såväl undervisningen som utbildningsmaterialet. Med ett godkänt examensprov kan du sedan titulera dig certifierad sommelier.

Utöver de 20 utbildningsdagarna krävs det av dig som student en hel del självstudier. Vi rekommenderar att du aktivt studerar hemma under utbildningstiden samt att du provar vin utanför undervisningen. I regel hänvisar vi till mellan fem och åtta timmars självstudier i veckan, men du bestämmer givetvis själv hur mycket tid du lägger på dina studier.

Mer information och anmälan.

Posted on

SHERRY – en ny vinupplevelse

Sherry är världens mest komplexa vin. Det är samtidigt det mest missförstådda och undervärderade vinet. Det är också den vintyp som är enklast och mest tacksam att kombinera med mat.

2022 gjorde Anders Öhman en turné till 60 (!) orter runt om i Sverige för att sprida sherryglädje. Med entusiasm och humor lär han ut vad sherry är, hur man kombinerar sherry med mat och varför man egentligen inte behöver några andra viner.

Anders är officiell utbildare för Consejo Regulador de Jerez och har en Sherry Master-utbildning. Men framförallt har han sedan länge en stor passion för sherry.

Vill du också upptäcka denna fascinerande vinstil? Prova mat- och sherrykombinationer som förvånar? Anders kommer gärna till ditt företag, förening, vinklubb eller kompisgäng. Kontakta Anders direkt på 0733 383933 eller mejla anders@gustibus.se.

Posted on

In Vino Veritas – en annorlunda provning

”I vinet ligger sanningen”

Vin handlar så mycket om storytelling. För många är historierna, människorna och bakgrunden lika viktig som vad som faktiskt är i glaset. Den här provningen leker med den idén.

Vi provar 4-5 intressanta viner. Till varje vin presenterar Anders Öhman tre olika historier – men bara en är sann. Kan du lista ut vilken och pricka in rätt svar på tipskupongen? I slutet av kvällen har vi en vinnare som lyckats se förbi lögnerna och dimridåerna och funnit sanningen i vinet.

Vill du också ha en rolig och samtidigt informativ vinprovarkväll med spänningsmoment? Anders kommer gärna till ditt företag, förening, vinklubb eller kompisgäng. Kontakta Anders direkt på 0733 383933 eller mejla anders@gustibus.se.

Posted on

Gustibus vann blendingtävling

Marie Vigetoft, Clas Runnberg och Peter Harletun från Gustibus Wine & Spirits Academy i Malmö tog hem segern i årets blendingtävling Roodeberg Vision. 

Roodeberg Vision avgjordes på 19 Glas Bar och Matsal i Gamla Stan, Stockholm. Årets jury bestod av Wim Truter, chefsvinmakare på KWV och Madeleine Stenwreth, Master of Wine, som under dagen bedömde 10 unika blends.

– I would like to highlight how impressed I was with every team’s insight and engagement. That made it fun and interesting but also challenging to judge, säger Wim Truter.

Sommelierer, restauranger, journalister, studenter och Munskänkare från hela Sverige fick under en timme skapa unika blends bestående av fem olika komponenter. Deras uppdrag var att skapa ett vin för framtiden baserat på den ikoniska stilen i klassiska Roodeberg.

– Hela teamet upplevde tävlingen som fantastiskt lärorik, utmanande och inspirerande med värdefulla insikter från chefsvinmakaren Wim Truter. Vi försökte hitta en tolkning som överensstämde med traditionen i Roodeberg samtidigt som vi ville utveckla och sätta en egen prägel med vårt vin. Vi tycker verkligen att vi fick till en livlig och lekfull blend som samtidigt bygger på Roodebergs klassiska kvaliteter, säger vinnarna av Roodeberg Vision.

– The winning team came out on top because of the absolute intrinsic quality of the composition but also very importantly because of their vision. Building on the strong heritage and tradition of Roodeberg but giving it a new dimension. In a sense encapsulating the past, present and future of the blend – classic, complex and elegant but with a vibrancy to match, säger Wim Truter.

I det prestigefulla priset ingår en resa till KWV i Sydafrika i november där Marie, Clas och Peter får vara med och producera sitt eget vin där de kommer att vara involverade under hela processen i vineriet. Vinet kommer sedan att lanseras i Magnumflaskor med en upplaga om ca 800 flaskor på Systembolagets beställningssortiment nästa år.

– Vi på Gustibus Wine & Spirit Academy är otroligt stolta över vårt team. Under utbildningens gång kommer vi ständigt tillbaka till betydelsen av blandningar – ”varje vin är en blend”. Redan i början av kursen får de praktiskt erfara hur små förändringar kan få stora konsekvenser. Att prova mycket vin och systematiskt analysera ger resultat. Vi ser fram emot att få prova vad Peter, Clas och Marie producerar under sin resa i Sydafrika, säger Anders Öhman VD och utbildningsledare på Gustibus Wine & Spirit Academy.

Blend motivation: We have created an inviting, relaxed wine everyone can enjoy in front of the fireplace or with food in the company of good friends, based on the proud tradition of rich and intense Roodeberg blends.

Final blend: 35% cabernet sauvignon, 35% shiraz, 25% petit verdot och 5% petite sirah

Roodeberg Vision är ett samarbete med Arvid Nordquist Vinhandel, DinVinguide.se och KWV. 

Posted on

Starta ditt nya vinliv

Om du är intresserad av vin och funderat på att förkovra dig så är vår intensiva 2-dagarskurs perfekt. Du får lära dig grunderna kring vin och sensorik och hur du beskriver smaker och dofter. Vi går också igenom hantering av vin och hur man kombinerar vin och mat. Under de två dagarna provar cirka 35 viner. Kursen ger också internationell certifiering enligt WSET efter ett kortare avslutande prov.

Nästa kurstillfälle är den 3-4/9.