Posted on

Årets Skånska Vinpris till Anders Öhman

2022 blev det år den skånska restaurangnäringen fick en strålande comeback efter de svårigheter som pandemin innebar. Lördagen den 21 januari summerades den skånska mat- och dryckesnäringen då Skånska Gastronomipriset 2022 åter kunde delades ut på Malmö Rådhus (se juryns motiveringar nedan). Värd för Skånska Gastronomipriset var i år Tina ”Mat-Tina” Nordström.

Vi stiger in i 2023 med förhoppningar och tillförsikt. Samtidigt som landets toppkrogar blir allt färre, blir kvarterskrogarna allt fler. När omvärlden känns osäker söker vi oss till det som känns tryggt. Vi går till krogar där vi känner oss hemma. där servicen är personlig och maten välbekant. Det nynordiska kökets era har planat ut, men dess filosofi lever kvar. Restaurangköken föredrar närodlat och ingredienser i säsong, men räds inte att plocka inspiration från andra länder. Och när framtidens känns osäker blir krogen en allt viktigare samlingsplats – för mat, dryck och umgänge i goda vänners lag.

– Vi har fått se en strålande comeback för restaurangnäringen i hela Skåne. Det sjuder av frenesi och livsvilja. Nya koncept växer fram och krögare och matkreatörer har tagit sats och satt en ny agenda för Skåne som matlandskap och gastronomisk destination. Åtta av årets tio pristagare vinner Skånska Gastronomipriset för första gången. Det är ett tecken på en sund konkurrens och hög kvalitet – något som gynnar både näring och besökare i hela vår region, säger Thomas Kuuttanen, juryns ordförande.

JURYNS MOTIVERINGAR AV VINNARE SKÅNSKA GASTRONOMIPRISET 2022

Årets Skånska Vinpris

Anders Öhman

Skånska och svenska smaklökar är mer välutbildade än någonsin. Tack vare Anders Öhman och hans Gustibus vinnande dryckeskunskap hissar vi våra gomsegel, höjer våra glas och doftar bättre, smakar bättre och njuter mera.

Årets Skånska Krog

Vollmers

Är man bäst så är man. Såsom Zlatan vinner guldbollar, abonnerar Volmers på utmärkelsen till Årets Skånska Krog. Och det med all rätt. Vollmers spelar i gastronomins Champions League. Få skandinaviska krogar lyser lika Michelinklart. Tack för skånsk mat i världsklass.

Årets Skånska Värdskap

Le Petit Bistrot

Mitt på gågatan i Ystad förvandlar Le Petit Bistrot den charmiga småstaden till lilla Paris. Legendaren Crister Svantesson säger Bon Appétit och för arvet från la nouvelle cuisine vidare. Här trivs och njuter man av mat och värdskap i mästarklass.

Årets Skånska Spritpris

Gambrinus

Gambrinus har serverat mahognygroggar till Lundaprofiler i generationer. Under Grand Hotels kristallkronor går sillen till och spetsglasen rågas som de alltid har gjort. Med arvet i cocktailshakern skakas drinkar till perfektion i detta dryckeskonstens kulturtempel.

Årets Skånska Stjärna

Sandra Mastio

Med charm, sprudlande frenesi och smittande mat- och livsglädje har Sandra Mastio tagit såväl tv-publiken som skånska mathjärtan med storm. 2022 innebar en strålande come back med nya satsningar och ännu mera matglädje. Tack Sandra du är vår skånska stjärna!

Årets Skånska Hederspris

Nina Christensson

Nina. Din betydelse för den skånska krogbranschen och restauranglivet behöver inte beskrivas. Tack för allt du gjort för skånsk matglädje, för branschen och för oss alla. Du är en sådan människa som vi alltid kommer att minnas, inte som du var, utan som du är.

Årets Skånska Mångfald

Matmissionen Skåne

I en värld där krav och en fungerande vardag kan vara övermäktiga för många är Matmissionen Skåne en mättande hamn. Med minskat matsvinn och omsorg om miljö och människor öppnar Matmissionen dörren till ett mänskligare samhälle.

Årets Skånska Miljö- och Hållbarhetspris

Mylla Matmarknad

Med befriande kaxighet och jävlar anamma har Mylla Matmarknad utmanat den svenska dagligvaruhandeln. Genom att kapa led i näringskedjan har Mylla fört bonden närmare konsumenten och ifrågasatt hela livsmedelskedjan, till matglädje för miljön och oss alla.

Årets Skånska Destination

Flickorna Lundgren på Skäret

Att besöka Flickorna Lundgren på Skäret är som att flyttas in i en Astrid-Lindgrendröm. Den härliga maten, de ljuvliga bakverken, kopparkannekaffe och jordgubbssaft får vem som helst att le och trivas. En piggare 85-åring är svårt att tänka sig. Hit reser man gärna, om och om igen.

Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium

K Felix G Åhrberg

Att världens vinkarta har ritats om och fått Kullahalvön som nordlig utpost är i mångt och mycket en mans förtjänst. Oenologen K Felix G Åhrberg ser till att svenska viner får internationella utmärkelser och att Skåne blir en allt viktigare del av vinvärlden.